onsdag 8 augusti 2012

Pom Pom: Tuomas Vimma - Gourmet.

Tuomas Vimma: Gourmet.
Tässä on Sinulle sanakirja, jos aiot lukea tämän kaunokirjallisen teoksen.
Tuomas Vimman gourmet-kirja on avoimesti saatavilla kaikissa tavallisimmissa kirjakaupoissa, vaikka
se on ilmeisesti tarkoitettu vain Wannebeelle tai vastaaville. Rahvasta ei ole varsinaisesti
kielletty sitä lukemasta, mutta aivojen nyrjähtämisestä varoitetaan.
Tietysti tämä voisi olla uuden linjan ja aallon kansansivistämiskirja
sitten kun Berlusconi ym. vastaavat EU:n myötä oikein kunnolla tulevat
valtaan Suomessa. Eihän tänään elämässämme ole juuri olemassa muuta kuin
media, media,media...
P.S. Sivistyssanakirja on omaehtoinen: saat hakea käännössanat ihan itse, jostain...
_____________________
Metiers de la bouche,
maitres de chai,
Le Guide Rouge,
Chez Dominique,
hummericarpaccio,
sommelier,
dozo argentino,
mon fils,
sotto voce,
ganymede,
Paul Bocuse Institut,
Apicius,
Larousse Gastronomique,
farinellimainen altto,
Tsuji Culinary Institute,
koskihikari-riisi,
Place de la Madeleine,
Gambero Rosso,
paahdettu meriantura "Meuniere",
Ferme ta bouche quand tu parles !
apologia,
morfeemi,
norna,
ancylusaika,
petit con,
Mais tu me rends dingue avec tes conneries !
Je mén branle !
adriaattinen,
gout friand,
sacrebleu,
Chez Marius,
1997 Nicolas Feuillatte Blanc de Blancs Brut Bollingerin Vieilles Vignes Franqaise,
diesbachinsininen,
Moleskine,
Madonna bocchinara,
brummelmainen elämäntyyli,
bon chic,
bon genre,
Chamonix, Aspen (skimbasesonki),
grande complication-kronometri = kello,
Krug,
Ramsay,
Keller,
Grimod de la Reyniere Almanach des Gourmandsis,
Tailleventin Viandrer,
metsäporon sisäfilee + viljaporsaan ihra + katajanmarjat + suolakurkku,
suppilovahvero + riekko + hanhenrasva + pihlajanmarja,
tillikurkku,
ginigraavattu fisu,
curaqaosorbet,
Crepes Suzette + appelsiinikukkajäätelö + marinoidut appelsiinilohkot,
debauche,
Casablanca-liljat,
quomilainen käsinkudottu matto,
Hinsicus Royal,
palladiuminvärinen smokki,
Mensurschlägerin iskun jättämää,
Renommiersckmiss,
huteroseksuaalinen,
88 Krug Clos du Mesnil Blanc de Blanc,
Madina Oberoi-hotelli,
Dirty Sanchez,
fines de claires,
Alexandre Dumas: Lettres sur la cuisine aùn pretendu gourmand napolitain,
amuses-guenleje,
vihreällä teellä ja fenkolilla maustettu tonnikala + katkarapuappelsiinivinaigret + soijamajoneesi,
umbran väriset silmät,
poltetun terre vertin, sumakin sekä strasbourgilaisen hanhenmaksan sävyjä,
Wine Spectator - lehti,
tattivocatea,
kampasimpukka-parmesaanitoastie,
filomeidee,
bishoujo,
antropometrinen mittaus,
rara avis,
prässätty häränrinta + yrttimuhennetut etanat + papucassoullet + piparjuurivaahto,
passionhedelmäsouffle´,
inkiväärisuklaaleivonnaiset,
Portviini: 1980 Warre´s Vintage Port (erinomainen karaktääri ja syvyys, keskipitkä maku),
kahvi + Baileys,
Heinz Guderian,
Escoffier,
Larousse Gastronomique,
Kyppersbuschin kiertoilmauuni,
ankkaprässi,
parilointihäkki,
Messier 51,
naurahti oreadimaisesti,
Cuveé Nicolas Franqois Billecart,
sabrace,
agraffe,
tiettyä hiivaisuutta juomassa, tiivis ja syvä, erinomainen lopetus, nokkela olematta nenäkäs,
G.W.Sundmans,
bramiini,
Kampela + kesätryffelisiivut + hummerinpyrstövaahto Brillet-Savarinin tapaan,
ankanmaksaterriini + kyyhkyconsomne´+ curryllä maustettua vasikanmakkaraa +,
Pyreneiden kevätkaritsaa kyssäkaalipyreen kera,
Loiseau: Omenapiirakka Zeusta pakeneva Asteria,
nereidimäisesti,
indolept,
lammasrulla,
huikka a`la regalade,
Tokaja Hegyalja,
Aszu,
avec ma bite et mon couteau,
ergofobinen elämäntyyli,
neljännen tason WSET Diploma,
piquette,
Kymmenes muusa : Gastreia (Brillat-Savarin),
Fine-lehti,
Viard und Fourets Universal-Kockbuch (= 1800-luvun Le Cousinier Impe´rial),
kerites-szaggato = aidanrepijä, vahva juoma = aprikoosipalinkaa,
TCA (korkkivikaisissa pulloissa) 2,4,6 - trikloorianisol,
dekanteri,
linnunsilmächili,
galuska = pelmenejä muistuttava keitetty durumvehnäpallo,
barthrumin ruokahalulla,
Cabernet Franc,
Merlot,
Cabernet Sauvignon,
Ke´kfrancos,
ISO XL5-standard lasi,
Blaufränkisch,
snaga,
Bollinger,
arroundissement,
Champs de Mars,
l´art de la bonne che´re,
Hotel Glou Deluxe,
magnaaninharmaa,
Kuolematon perulainen (shakkimatti),
Vladimir Kramnik,
Echec et mat,
kuningasintialainen puolustus,
fischeriläinen tornitus,
Land Rover Defender,
Atrian vakuumipakkausbaikaa,
astrologinen mielikuvitus,
toquepää,
hypergeuninen,
sistiset lipat,
monni pisciovorisen pas de deuxin ja merirapu-perunacancellonien kanssa,
Vaniljavalkosipulivoissa haudutettua kanaa + avokadolasagnea +
paahdettua mantelimaitoa + iranilaista tripla-nolla Imperial Osetra-kaviaaria,
Taikinoitu japaninpeurafilee + perulainen päärynämeloonikastike,
Kilpikonnanliemisorbet,
Edard VII:n kruunajaismenun mukaisesti Cotelettes de becassines a`la Souvaroff -
luuttomaksi perattuja hanhenmaksalla täytettyjä taivaanvuohia,
Juustot:
bjursholmlainen hirvenmaitojuusto,
eteläitalialainen Caciocavallo Podolico,
Vieux Boulogne,
Le Burge de Rocastin Wisconsilainen 12-vuotias cheddar,
Lehtikullalla päällystetty tahitinvaniljajäätelö Amedei Porceleana,
Karibianmeren Chuao-suklaakastike,
Grand Passion-jälkiruokakaviaari,
abligurittiset bakkanaalit,
Novaja Zemljan peura,
Pearyn karibu,
Grantin karhu,
Depeche Moden Blasphemous Rumours,
Coniston-järven nieriä,
Imperial Osetra,
Beluga,
Chateau Petrus,
Chablis Grand Cru Les Preusesia,
orichaluemin metallinpunainen,
Louis Jadot Meursault-Blagny 1er Cru,
Pepinokastike hirven kanssa,
Bonnes-Mares Grand Cru 2001,
Viinikyliä:
Pommard, Gevrey,Nuits StGeorges,
Grand Veneur-kastike,
Beaux seins et jolie derriere,
trymoo,
bougainvilleanpunainen,
Lladron nuoret nymfit-posliiniveistos,
Rosita Vendella,
Avalanche-ruusut,
Acqua Pauna,
dikdikantilooppi,
organoleptinen analyysi,
89-Krug,
parmalainen culatello +jabukolainen pata negra kuullotetaan vaniljatankojen sekä
valkosipulin kanssa toulouselaisessa hanhenrasvassa,
Maissikana + salottisipuli + timjam + 1/2 pulloa La Fleur-Petrusta,
Avokadolasagne + cancellonit + walesilainen LLanllyr-vesi,
Siika, meritaimen + elegantti surf´n ´turf-hetki + mustamakkararavioli + simpukkaliemi,
Bain-mariessa haudutettu strasbourgilainen lämmin pericordilainen savustettu
elsassilainen hanhenmaksa,
foie gras-palaset,
deuxse´vreläinen pineau,
salvialla maustettu riekko,
dekantoida,
Smindyrides,
rapucancelloni,
mustikalla värjätty sokeri,
friteeratut origamikalat,
sormisuola,
piece-monte´e - kyhäelmä,
12,6 -asteinen chablis,
rautaoksidinväriset silmät,
trutta,
chablis,
campaillouleipä,
englantilainen couwert Larnere`-aikakaudelta,
Lion passant- tunnus hopean ja kuparin suhteesta,
240-osainen Osborne Theomum Olsenin käsinmaalaama Hutschenreuther vuodelta 1914,
gavage,
1947 Chateau Lafleur,
High-shoulder,
Pekka Nuikki,
dekanteri,
pomerolilainen,
ichorinpunainen,
Mötikkä,
Madeiralla maustettu lihaliemi, jossa keitetään huhtasieniä,
Knipschildt (kaakao),
delicieux,
doseerata,
ratsata,
Chateau Lafleur,
Paul Bocuse, Albert ja Michel Roux, Alain Ducasse, Bernard Poussin (nouvelle cousine)
La Fourchette d´Argent,
Gault Millau,
Auberge de l´Eridan,
Legin d`Honneurin ansioristiritarikunta,
A`boire on je tue le chien !
Les Fre`res Troisgros,
apprentissageaika,
Certificat dáptitude professionel,
Fillet de beuf Rossin,
La vache !
juuri lentämään oppineittein tuulihaukkojen riemulla,
fo tiao qiang-keitto = kiinalainen soppa: Buddha hyppää muurin yli,
1996 La Grande Dame,
agraffe,
Royal Ashera (servali + leopardikissa + kotikissa),
Philipponnet Clos de Goisses,
tryffelimajoneesi,
Waguy-liha,
Artznerin hanhenmaksa,
kamsatkalaisia kuningasravunjalkoja,
Carpentrasilainen tryffeliöljy,
Mogelsbergiläinen savulohi,
Cést une blague ou quoi ?
Ecuadorilainen Carmenagoa,
Norsunluurannkkolainen Bambarra,
Antigualainen criollo,
As-tu perdu la tete ?
Sandwich Supreme,
boot camp,
agonia,
Duchesseperunat, Baskilaiset perunat, Hunajaperunat, Kermaperunat, Perunacocotte,
Perunat a`la boulangere, Perunat a`la maitre d´hotel, Perunat a`la sardalaise,
Perunat au jus, Perunat a`la cantalieuse, Perunat Anna, Perunat Me`re Carles,
Perunat Parmentier,
1996 Pol Roger,
cava,
Oeil de perdrixin värinen,
Helsinki: Carma,Dominique, Postres, Sunttu, Savoy, Demo, Olo, La Cocina, Yume,
Palace Gourmet,
Paahdettu paprika,
Glaseerattu vasikanfile,
Metos-hellat,
Tarte tatini,
Krug: Grande Cuvée,
Deutz: Brut Classic,
lasillinen 51:tä,
Kastikkeita: Cumberland, Gribiche, Godard, Sauce anglaise,
Care´me ja Escoffier-määritelmät: allemande, béchamel, espagnole, veloute´ ja
tomaattikastike,
Curnousky,
bechamel-kastike (muskottipähkinä, suola, pippuri),
Mornay-kastike,
Soubise-kastike,
demiglace,
financiere,
Richelieu,
bordelaise,
Saint-Maloon grillatulle kalalle tarkoitettuun kastikkeeseen:
valkoviini + salottisipuli + suurustetaan munankeltuaisella + paistettujen
herkkusienten nestettä + voita + anjovisuutetta,
Alex Allegrier-Carton,
Pierre Troisgros,
Bernard Poussin,
seroosi,
Salade Francillon,
Chateau dÝquem,
2,4-Dithiapentane=keinotekoinen aine, jota myydään aitona tryffeliöljynä,
tuber melanosporum,
Clos de lÓratoire 2003 Saint Emilionista,
Escoffierin-ajan ranskalainen keittiö,
cuisine tendence,
Paupiettes de sole Dugle´re´ni,
Souffle de komard a`lámericaine,
Poulet saute´Archiduceni,
Faisan Souvaroff,
Filet de beuf Richelieu,
Tournados Henri IV,
Délices de Saint-Antoine en feuillete´,
Tryffeleillä täytetyt fasaanit,
Brillat-Savarin,
katalonialainen cava,
kalifornialainen garage-viini,
itävaltalainen Eiswein,
1997 Screaming Eagle,
Parker-pisteet,
avignonenruskea,
Dom Pérignon,
Riedelin samppanjalasit,
Elsassilainen karppiresepti,
jatobaparkettilattia,
La Poja,
La Dame Blanche (=eläkkeelle vetäytynyt huora),
Moleskine,
Etananmunat + verjuiskastike + platinalastut,
Tryffeliöljyssä friteerattu kuningasmerimakkarajulienne,
Frettipyydetyt riukiunkaniineista tehdyt rillettesit,
Karamellisoitu kvitten,
Tonnikalan maiti,
Pohjoisen sinievätonnikalan spermaa,
Merisiilin sukurauhasia Newton Pippinsiiderikastikkeessa,
Pariisin Hustler Club,
poelon,
Moisakiilalaisia vihersammakonreisiä baltiantoukokämmekkäjauhoissa,
kapustarinta,
Limogeslainen posliinilautanen,
Strutsinmunamaljakko,
Cristoflen pöytähopea,
Melchizedek-kokoinen (40 l) Drappierin samppanjapullo,
samppanjasapeli,
Alkupaloja:
Sidr-hunajakastike, St Johnin-järven onananichelohen poskilihan kanssa
tarjottava taikinoitu ruonanjokelainen jokihelmisimpukanmaksaragu
sekä Phou-Luang-vuorten saolanpoikasten selkäydintä kirkkaassa
tammenherkkutattiliemessä,
Gastronominen ilotulitus,
90 cm:n kokinhattu,
amphiclesmäinen entrance,
Viherrevonhäntäemulsio,
Kurobuta-syltty,
Ratafia de Champagne-marinoidut metsonjalat lillukanmarja-karpalojuissin
kanssa,
1990 Saloni,
Mesquitesavustettua siikaa sakesakkaliemessä,
Hettalaisella villiporolla täytettyjä kiirunan siivenkärkiä,
Balvenie Cask 191-viskikaastikkeessa,
Savustetut Poblano-chilipippurit,
Kiyosawa-teesrbet,
Alba Querus Reserve-kinkkuellipsit,
Drappier & Saloni samppanjat,
2005 Leviathan,
2004 Crocker & Starr:sauvignon blanc,
Glaseerattu beefalon sisäfileen keskiosa,
Timanttien läpi filtteröity Diaka-votka,
mayansininen,
sauce allemanden värinen,
Rkatsitelivaahdoketta Thiessen-saskatoonimarenkipurjoilla,
Sokeroituja vihanneskrysanteemin terälehtiä liekehtivän absinttisorbetin
kanssa,
Crocker & Starr,
Varjomocelli-kirjsikkapiiras,
salmanazar-kokoinen pullo,
Kazakstanilainen kiljuhanhensydäncassouletti Niman Ranchin pekonihillolla,
Mustasaksanpähkinähillolla marinoitu ahvenanmaanlammas,
Syntymättömän vasikan maksasta tehty shabu-shabulla,
Chateau Cheval Blanc-vertikaali.
_______________________
Sen pituinen se. M.O.T.
Elämä lyhyt, paita pitkä vai miten sitä sanotaankaan.
Niin miten ?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar