lördag 10 januari 2015

Pom Pom: Va´clav Havel.

Tykkäsiköhän naistenmies Va´clav Havel minusta ?

Hänen sihteerinsä Michael Zantovsky on kirjoittanut Havelista perusteellisen ja tarkan elämäkerran.

Prahan kevään tukahduttamista protestoin aikoinani niin kuin monet muutkin. Rakastin tsekkiläisiä satiireja. 80-luvulla kirjoittelin Samettivallankuouksesta ! Väitän että se oli minun keksimäni nimitys. Muutama viikko sen jälkeen alettiin julkisesti puhua TSEKKILÄISESTÄ samettivallankumouksesta. Olen otettu.

Mutta kirjaan.

Presidenttinä idealisti Havel yritti järjestää oikeudenmukaista omaisuuden uusjakoa. Piti korjata vanhat virheet aina 1620-luvulta lähtien, "jolloin 30-vuotisen sodan alussa katoliset olivat takavarikoineet protestanttisen aatelin suurtilat." Holocaustin uhrit. Kommunistien takavarikoimat omaisuudet. Itävalta-Unkarin keisarikunnan loppuaikojen ja Tsekkoslovakian perustamisen aiheuttamat vääryydet. Silloin oli pantu toimeen aristokraattien ja suurmaanomistajien omaisuuden yksityistäminen. II-maailmansodan jälkeen tapahtunut kolmen miljoonan saksalaisen karkoitus aiheutti myös vääryyksiä .

Itsestäänselvästi Tsekkoslovakia liittyi Natoon Havelin aikana. Suomi ja Ruotsi miettivät yhä yötä päivää liittymistä Natoon. Kukaan ei ole kertonut, että USA:n alkuperäisenä suunnitelmana oli Naton purkaminen samanaikaisesti kun Varsovan liitto purkautuu, kylmän sodan päätyttyä. Muistellaan kenties Lordi Ismayn sanoja: " Naton tulee pitää venäläiset ulkona, amerikkalaiset sisällä ja saksalaiset matalana." Nyt ollaan päädytty jonkinlaisen tilanteeseen, jossa kukaan ei oikein tiedä mitä pitäisi tehdä. Antaa tilaa EU:lle, Euroopalle ? No, odotellaan kunnes joku aktivoituu. Täytyy sanoa, että toivottavasti se ei ole Putin, jos hän ei muuta keinojaan.

Havelin ohjenuorana vallankumousta tehdessään oli Prahan suuren juutalaisen, Franz Kafkan sanat: " Tietyn pisteen jälkeen ei enää voi kääntyä takaisin. Siihen pisteeseen saakka on päästävä." Havelin ystävä, Plastic Peoplen saksofonisti Vratislav Brabenec sanoi vuoden 1976 tapahtumista, jolloin Havelin vallankumous alkoi: "Me olemme kuin lepakoita, lennämme sokeina keskellä pimeyttä kohti luojaamme, Jumalaa jota ei ole olemassa." Jumalaan uskominen silloisessa yhteiskunnassa ei ollut mahdollista tai sallittua.

Va´clav Havel on luonut käsitteen "absoluuttinen horisontti, joka meidän kaikkien on otettava huomioon", sekä "arvoituksellisen Olemisen muistin, johon meidän kaikki tekomme tallennetaan ja jossa ja jonka kautta ne saavat lopulta todellisen arvonsa."

Siis aika on villakoiran ydin ? Sekä valkoisen että mustan. Ja ehkä jonkun muun värisenkin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar