lördag 27 februari 2016

Pom Pom: John Kennedy Toole.

Olen tutustumassa John Kennedy Toolen kirjoittamaan kirjaan Typerysten salaliittoon.

Kirjaa vauhdittamassa on alkulehdellä sitaatti: " Maailmassa tuntee tosi neron siitä, että kaikki typerykset liittoutuvat häntä vastaa. Jonathan Swift "Ajatuksia eri aiheista, moraalisista ja huvittavista"."

Kun olen päässyt puoleenväliin, kysyn: Kuka on ketä vastaan ? Sitten totun häneen.

Jälkimauksi jää fiilinki:

Oikein näppärää tilannekomiikkaa. Viimeiset 40 sivua, 424:stä. Oli sitä aikaisemminkin, mutta erehdyin pitämään sitä hulluuskuvauksena. En tajunnut sitä komiikaksi. Ei se ollutkaan tilapäinen mielenhäiriö koko kirja.

Trixie - neiti ! Jota ei millään tahdota päästää eläkkeelle firmasta. Hän joutuu keksimään kaikennäköistä kestääkseen kaiken. Ihana ! Minä taidan ruveta häneksi.

John Kennedy Toole toimi kirjoittamisensa ohella opettajana. Hän oli lapsinero, jolle tehtiin IQ-testi kuusivuotiaana. Ylihuolehtiva äiti on vahvana taustalla. Hän on kirjoitti paljon ja opiskeli kirjallisuutta.

Tuli maailmankuuluksi yhdellä kirjalla, Typerysten salaliitolla. Englanninkielinen Wikipedia mainitsee jopa nimeltä sen henkilön, jonka Toole kirjoitti romaaniinsa !!! Speciaalia, vai mitä kun yleensä kirjailijat vakuuttelevat sivun pituisella lakitekstillä hahmojensa olevan fiktiota.

Hän teki syvässä depressiossa itsemurhan 1969.

John Kennedy Toole sai Pulitzer - palkinnon Typerysten salaliitolla, postyymisti.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar