fredag 3 juli 2015

Pom Pom: Bernando Atxaga !!!

Minun tämänhetkinen Nr Yksi kirjallisessa maailmassa.

Obabakoak pistää ajattelemaan.

Hän on takuulla miehisten miesten supersuosikki. Hän on kirjoittanut:

" Koko on vain eri asioiden välinen suhde."

Ja sitten:

" Hän oli jo kypsä ihminen, hän osasi taistella sisäisiä voimiaan vastaan."

"... pahuus etsii aina uhrikseen kaikkein heikoimman."

" Ei, neljätoistavuotiaana hän ei voinutkaan ymmärtää isäänsä, koska siinä iässä hän ei vielä nähnyt tätä omin silmin vaan toisten silmin, niiden silmillä jotka olivat ... vihollisia..."

"Sitähän älykkyys loppujen lopuksi on, kykyä sopeutua kaikenlaisiin tilanteisiin. Se joka oppii sopeutumaan ei koskaan laskeudu alas helvettiin. Päinvastoin, sellainen ihminen saavuttaa onnen."

"..."Santateresa ... kiduttajahyönteinen ... se syö uhrinsa hitaasti, yrittäen viivyttää sen menehtymistä, aivan kuin sen todellinen tarve olisi kiduttaminen eikä ravinnon saaminen."

Kun muukalainen tulee kylään, status quon tukijat pohtivat: "Ei kai hän sattumalta ole tullut parantamaan rakkaussuruja ?"

Hän ystävystyy kotonaan olevan torakan kanssa, antaa sille nimen ja " On päivänselvää, ettei näissä olosuhteissa kenenkään mieleen juolahtaisi laittaa myrkkyä keittiönnurkkiin. Tai saattaisi juolahtaakin, mutta ei sen useammin kuin muidenkaan ystävien kohdalla."

" Suurella majatalolla hän tarkoittaa hautausmaata, koska se ei ikinä täyty."

" Taloissa, joita ei koskaan ole asuttu tai jotka on rakennettu käytettäväksi vain osan vuotta kuten kesäasunnot, ei tavallisesti ole kummituksia."

" Tassisin puhetapa ei tehnyt minuun vaikutusta, vaikka hän itse ehkä niin luulikin. Se sai minut vain ajattelemaan, miten hyvä henkilöstöpäällikkö hänestä tulisi."

" Hänelle kaikki mitä 1800-luvun jälkeen on kirjoitettu on plagiaattia."

"...valokuva ... Sehän oli jo useasti toistanut, että elämä ja muutos olivat synonyymejä."

" Pelko on huono neuvonantaja."

" Itsekkään rakastajan tavoin he tuovat ... vain huolensa ja pahentavat siten tilannetta entisestään. Niin kuin Ikaroksen isä he kuiskaavat kaikkien alaspäin vajoavien korvaan: olet huonolla tiellä, tuo tie ei johda mihinkään."

" Sinun ei pidä kostaa, palvelija. Viha ei pysäytä vihaa, vain rakkaus voi pysäyttää vihan. Se on vanha laki."

" Minun on tunnustettava, että ...Mikä tahansa päähänpisto, olipa se kuinka outo tahansa. saattaa asettua mieleeni asumaan ja elää siellä omaa elämäänsä niin kauan kuin se itse haluaa."

" ...elämä on pohjimmiltaan vastoinkäymisiä täynnä oleva matka, johon Sattuma ja meidän Tahtomme vaikuttavat kumpikin yhtä paljon...Parasta ...mitä voi sattua on päästä hanhiruutuun... Hanhi on eläin, joka osaa kulkea maalla, merellä ja ilmassa, ja siksi se perinteisesti symboloi viisautta, hyvin tehtyä työtä, täydellisyyttä."

Hän kirjoittaa niin kuin Chagall maalaa. Kiehtovasti, kokonaan uuden maailman luoden. Osoitteessa on viimeisellä rivillä: Maailma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar