fredag 26 december 2014

Pom Pom: Jussi Valtonen.

Jussi Valtonen on kirjoittanut kunnon amerikkalaisen romaanin, tiiliskiven. He eivät tiedä mitä tekevät.

Wallenbergiä nuollaan, päähenkilöt ovat huomattavan menestyneitä kuin vain harvat, siitä huolimatta, että heillä on tavallisia arkipäivän ongelmia. Yhteiskunnan ovet avautuvat helposti, itsestäänselvästi. Lapsia, poikia kutsutaan moottoripäiksi. Aikuinen mies on itsestään selvästi vailla minkäänlaista seksiä yli 6 kk, onkohan se uskottavaa. Suomalainen päähenkilö, nainen, on hyvin vaatimaton, piirteetön, niin tavallinen, ettei sellaista taida olla. Toinen päähenkilö on amerikkalainen mies, juutalainen, jonka silmin suomalaista tiedeyhteisöä katsellaan.

Kirjan titteli voisi olla ISÄ. Mitä sen roolin laiminlyöminen pojalle voi aiheuttaa, koko BASIC elämässä menee pieleen. Onneksi säästymme pahimmilta freudismeiltä. Maantieteellisistä etäisyyksistä huolimatta on hieman epäuskottavaa täydellinen kontaktiktottumuus isän ja pojan välillä kun alku kuitenkin oli ns.normaali.

Elämä on scifiä, joka on jo totta vuonna 2014 ... joillekin.

Tuleva neuropsykologi paljastaa meille, kuinka kehossamme muhii tuhansia biologisia prosesseja, joita uudet kemikaalit sekoittavat odottamattomin seurauksin.

Me luulemme, että meillä on kontrolli kaikesta itseemme liittyvästä, silti olemme mainosmaailman kidnappaamia. Joka neliösentti on jonkun .... joka onkin se collector´s collector´s collector, jonka piti olla minä ...

Jussi Valtonen uskaltaa kirjoittaa pienipalkkaisista ja pienimunaisista peruskytistä, mutta hänhän onkin mies. Kukaan nainen sitä ei uskaltaisi tehdä, vuonna 2014. Feminismin herättämät miehet voivat aktivoitua yllättävillä tavoilla ... sukulaiset ja muut. Ja elämässä on muutenkin tarpeeksi säätämistä, ilman ylimääräisiä yllätyksiä. Varsinkin naisilla.

Merkittävin kirja vuosikausiin, tämä Finlandia - palkinnon 2014 voittaja. Helppo povata Jussi Valtosen He eivät tiedä mitä tekevät - kirjalle voittoisaa maailmanympärimatkaa !

1 kommentar: