tisdag 7 januari 2014

Pom Pom: Sofi Oksanen.



Hän on kirjoittanut trilogian Stalinin lehmät, Puhdistus ja Kun kyyhkyset katosivat. Se on melko raskasta ja rasittavaa lukemista Stalinin ajasta. Stalinin lehmille voi hieman naurahdella otsakkeen osuvuuden takia, mutta ei muuten. Puhdistus ei naurata yhtään eikä Kun kyyhkyset katosivat. Sofi on sulattanut varsinkin viimeiseen teokseensa uskomattoman määrän faktaa, jonka... hän on nuorena ihmisenä kerännyt jollain tavoin. Vai onko kaikki isovanhempien, vanhempien, tätien, setien ja serkkujen kertomaa ?
Kyseessä on historiallinen romaanisarja, jota Suomessa voisi helposti merkittävyydeltään ja painoarvoltaan verrata Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla - trilogiaan. Sofin trilogia täytyy lukea kaikkien niiden, jotka haluavat ymmärtää Balttian maiden historiaa. Kyyhlyset katosivat kun saksalaiset söivät ne suuhunsa. Natsiohjeiden mukaan ruoka oli ensisijaisesti saksalaisille, virolaiset saivat odottaa.
Kun kyyhkyset katosivat-kirjan takakansiteksti kertoo, että kyseessä on avioliittokuvaus. Sitäkin, kyllä, mutta mielestäni se on historiallinen romaani Stalinin ajasta, sota-ajasta.  Aika usein tulee mieleen, että takakansitekstejä tekevät eivät ole edes lukeneet ko. kirjaa !

Epiteettinä on monenlaisia ajatuksia herättävä:
"Hän eli mustaa valkoiseksi."
Jälkimaku trilogiasta on niin vahva, että se on tehnyt sarjasta palkintomagneetin. Onneksi olkoon !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar